bubbles-tour-de-france-2021.reismee.nl

Tour de France 4

Maandag 23 augustus:De nacht was doodstil. Na het ontbijt zijn we naar het 30 km noordelijker gelegen Millau gereden. Keuze viel op een mooie camping waar we 30 jaar geleden ooit verbleven. De ontvangst bij de receptie was niet echt geslaagd.

De heer die de receptie bemande sprak alleen Frans, hij wilde het vaccinatiebewijs en een paspoort van ons beiden en dat Thieu ook zijn gezicht kwam tonen. Dat vond ik wel ver gaan waarop de meneer boos werd en steeds sneller praatte. Marokko binnenkomen gaat simpeler. Gelukkig kwam er redding in de vorm van een Nederlands pratende medewerker. Die nam de aanmeldingsprocedure over en opeens waren ons beider vaccinatiebewijs en een acsi kaartje voldoende.

We vonden een mooie plek en installeerden ons. In geen tijd zat Bubbles vol met klitjes; bloemenzaden die vast gaan zitten in zijn haren. De klitjes lagen echt overal en voor het avond was hebben we Bubbles 3 keer moeten ontdoen van die zaden. Geen doen en we besloten om dinsdag weer verder te gaan. De camping was maar voor ong. 10% bezet, hun stacaravans waren wel goed bezet. We hebben een rondje door de stad gemaakt, veel lege winkelpanden, maar wel gezellig gevulde terrasjes.

Dinsdag 24 augustus begon zonnig, maar eenmaal richting noorden rijdend werd de bewolking steeds dichter. Tot Clermont-Ferrand rijdt je soms op 1000 meter hoogte en behalve bewolkt was het ook fris. Richting zuiden reed veel vakantieverkeer, opvallend veel Nederlandse caravans.

Er staan veel velden met uitgebloeide zonnebloemen, ze laten hun kopjes hangen. In de buurt van Vichy brak de zon door de wolken en steeg de temperatuur. Er liggen een paar campings bij de rivier de Allier, die zijn tot onze verrassing erg goed bezet. We zijn beland op de camperplaats van een van die campings en ook de camperplaats staat helemaal vol. Wij vonden nog net op tijd een plekje, even later bleef de slagboom gesloten voor nieuwkomers.

We zijn nog even naar het centrum van Vichy gegaan. Er is best veel volk op de been en op de boulevard langs het water liggen meerdere restaurants. Vichy is ook een kuuroord met thermaalbaden. Onze buurman op de camperplaats komt uit Normandie en volgt een 3 weekse kuur bestaande uit baden en massages. Op de vraag of die kuur ergens voor helpt betwijfelt hij het nut.

Wij kwamen uit bij de vreemdste en aan de buitenkant lelijkste kerk die we ooit gezien hebben. De buitenkant lijkt geheel van beton, ook de toren heeft iets van een raket. Het interieur was dan weer erg verassend: veel marmer, onyx en mozaiek afbeeldingen, mooie beschilderde plafondbogen en enorme glas in loodramen. De originele kerk was in 1714 gebouwd op de resten van een kerk uit de 12e eeuw, De huidige kerk met art deco interieur is gebouwd tussen 1925 en 1933. Aan de zwarte Madonna in de kerk worden veel wonderen toegeschreven.

Het hoogseizoen op veel campings is nog in volle gang, dus vanavond was er op de camping muziek, om 23.00 hield de muziek op.

Woensdag 25 augustus: De dag begon bewolkt en erg fris. Pas tegen elven brak de bewolking.

In de stad is veel oude glorie te zien; Er ligt een enorm complex waarin een hotel is gevestigd en tevens thermaalbaden met therapie ruimten, ook een winkeltjes galerij met veel leegstand. De oorspronkelijke toegangshal is vrij toegankelijk. Er ligt een grote hal waarin je 2 bronnen kunt zien borrelen, de ene met 43 graden warm water, de ander 39 graden. Er zijn kraantjes waar je een fles kunt vullen met bronwater uit de gekozen bron.

Er is een park omringd door een overdekte galerij. Er is een oud casino en een Operagebouw. Alles gebouwd in dezelfde stijl. De huizen in de smalle straatjes zijn soms heel mooi, verdienen soms onderhoud en voormalige hotels staan vaak leeg.

Napoleon was hier wel belangrijk, er is een park Napoleon, er zijn Chalets Napoleon, een galerie Napoleon en ga zo maar door.

Veel foto’s maken van al dat moois is niet mogelijk. Er staan heel erg veel grote bomen.

Er zijn ook veel terrasjes, terrasbezoek is hier niet goedkoop.

Tegen de avond nog even buiten gezeten en gaan eten in een van de restaurantjes aan de rivier.

We zaten op het terras, maar het koelde snel af, mede door een frisse wind.

Donderdag 26 augustus: Vanmorgen reden we onder begeleiding van de zon om 09.00 de camperplaats af, althans dat was de bedoeling, maar de slagboom ging niet open voor ons.

Bij binnenkomst hebben we voor 48 uur betaald en die waren nog niet om, dat kn het probleem niet zijn. Blijkt op het betaalbonnetje een code te staan die je om uit te rijden moet intoetsen in de betaalpaal.

Via lokale wegen naar Auxerre gereden, mooie route waarbij we door hele mooie dorpjes kwamen.

Onderweg heel veel gemaaide graanvelden en velden met uitgebloeide zonnebloemen.

Tegen 13.00 bereikten we de gemeentecamping in Auxerre. De camping ligt naast sportvelden en tegenover het stadion. De slagboom was dicht en bleef dicht. Een gebouwtje voor de slagboom had voor alle ramen en de deur een rolluik. Uiteindelijk was er iemand die kon vertellen dat de receptie vanwege de lunch gesloten was tot 14.00 uur.

We hebben maar voor de poort geparkeerd en koffie gezet voor onze eigen lunch.

Om 14.00 waren we niet meer de enige wachtenden en gingen de rolluiken omhoog. Het duurde daarna nog een tijd voor de man van de receptie en zijn computer klaar waren voor registratie.

Uiteindelijk was de inschrijving afgerond en mochten we een plekje voor de nacht zoeken.

Het is een mooie camping met veel bomen en grote plaatsen, de elektra kan gehaald worden in een beperkt aantal verspreid staande verzamelkasten, soms heb je wel heel veel meters kabel nodig om elektra aan te sluiten.

Eenmaal geÏnstalleerd op een plekje zijn we naar het centrum gefietst, minder dan 2 km. Het centrum van Auxerre is best verrassend, veel smalle straatjes met vakwerkhuizen, niet allemaal in goede conditie, maar toch mooi om te zien. Een klokkentoren die helaas in de steigers staat, een paar mooie pleinen en niet te vergeten een enorme, oude, sober ingerichte Kathedraal.

Op deze camping heel veel Nederlanders op doorreis naar het zuiden.

Vrijdag 27 augustus: Vandaag zijn we naar Chalons-en-Champagne gereden. Een route waarbij we door meerdere oude dorpjes reden. In Pontigny kwamen we voorbij een enorm abdijcomplex; Camper keren en parkeren voor een bezoek. Er was een betaalde camperplaats, en een enorm parkeerterrein naast de toeristeninfo en dat geheel lag tegenover de abdij. We liepen door een lange oprijlaan. We waren de enige bezoekers zo vroeg in de morgen. Alleen de kerk van de abdij was open voor bezoek. De rest was gesloten ivm. renovatiewerken.

De abdijkerk uit de 12e eeuw, gebouwd van witte natuursteen, met een lengte van 108 meter, en oppervlak van 4 000 m² is het grootste cisterciënzer monument nog intact in Frankrijk.

Een sober ingericht en imposant gebouw. Het koor is bijna helemaal afgesloten van de rest van de kerk door een rijkelijk versierde wand van marmer dat als decor dient van het altaar. Zeker vergeleken met de rest van de ruimte is het een redelijke drukke boel inclusief Korinthische zuilen, vergulde elementen en een tweetal schilderijen. Deze wand is in de 18e eeuw toegevoegd.

Onderweg komen we veel Nederlandse caravans en campers tegen, blijkbaar massaal op weg naar het zuiden.

Rond de middag kwamen we aan op de camping In Chalons-en-Champagne, gelukkig was de receptie gewoon open. Een vaccinatiebewijs was niet nodig, ze waren gestopt met daarnaar vragen toen bleek dat 100% van de gasten een vaccinatiebewijs kon tonen. Er was nog een stokbrood over van de ochtend, dat kocht ik ook en toen konden we na installatie lunchen.

Na de lunch zijn we per fiets ong. 3 km via een pad langs het water naar het jachthaventje gefietst. Het Jachthaventje ligt in het centrum van Chalons, pal achter de kathedraal. In de jachthaven liggen vrienden met de boot die we lang niet hadden gezien. We hebben gezellig bijgepraat en gedronken. Bubbles is meegegaan en heeft braaf aan dek gelegen in de buurt van de hond van onze vrienden.

We zijn voor het diner met de honden op een terras in de buurt van het “Hotel de Ville” gaan eten.

Erg druk bezet waren de terrassen niet. Na het diner zijn we in het donker terug gefietst naar de camping, dat was nog even puzzelen in het donker.

Zaterdag 28 augustus: Bubbles heeft een hekel aan de Bench waar zij in moet als we rijden. Ze probeert altijd vanalles om niet in de bench te hoeven. Vanochtend lag ze buiten aan de lijn en toen ze doorkreeg dat het tijd werd om te vertrekken probeerde ze aan de bench te ontsnappen door in het fietsenrek te klimmen. Gevolg was dat ze klem kwam te zitten. Onder belangstelling van de campingburen hebben we haar tussen fietsen en rek uitgehaald. Vandaag via Charleroi en Brussel naar huis gereden. In Het Franse deel liggen veel hele grote oorlogskerkhoven en er staat ergens een groot monument, alles ter nagedachtenis van WO1. Onderweg wat wisselend weer: wolken, wat zon en af en toe een fikse bui. In Belgie een paar files die vertraging opleverden, maar in de loop van de middag zijn we weer heelhuids thuis gearriveerd.

Reacties

Reacties

Nellie

Wij vinden het knap hoe goed jij alles bijhoudt Martine.

Godelive

Ik zie nu pas Je laatste camping verhaal. ?
Jullie maken dus bij de in en uitrijslagbomen ook dingen mee. Tja we zullen maar zeggen je leert als je er op uittrekt. ??

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!